• Online Randevu
  • 0532 135 22 78
  • 0546 868 78 78
  • [email protected]
  • EnglishTurkish

Gebelikte tüketilmemesi gereken gıdalar

Gebelikte tüketilmemesi gereken gıdalar

Hamilelik sürecinde yenmesi gereken gıdalar kadar kaçınmanız gereken gıdaları da bilmeniz sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için altın kurallardan birtanesidir.

  1. Çiğ ya da az pişmiş yumurta: Çiğ yumurtada salmonella bakterisi bulunabilir ve bu bakteri bağırsak enfeksiyonlarına, gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
  2. Çiğ ya da az pişmiş et ürünleri: Az pişmiş etler toksoplazma bulaşma riskini arttırır. Toksoplazma kedilerin taşıdığı bir tür parazittir ve kedi dışkısı ile enfekte olmuş yiyeceklerden bulaşabilir. Erken doğum ve ya doğumsal sakatlıklara sebep olabilir.
  3. Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri: Gebelikte kalsiyum desteği hem sizin için hem de gelişmekte olan bebeğiniz için oldukça önemlidir. Fakat bu ürünlerin pastörize olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz çünkü pastörize olmayan ürünlerin içinde bulunan bakteriler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  4. Bitki çayları: Gebelikte bitki çaylarının etkileri tam olarak bilinmemektedir. Adaçayı, sinameki, kekik, fesleğen, aloe vera, ginseng, ahududu çayı, yaban mersini, sarı kantoron, karahindiba, biberiye, lavanta rahim kasılmalarına sebep olarak düşük ve ya erken doğuma sebep olabilir. Yeşil çay içeriğinden dolayı folik asit eksikliği ve demir eksikliğine neden olabiliyor. Bunlar dışında papatya, rezene, kuşburnu, ıhlamur çayı hakkında yeterli çalışma bulunmamakla birlikte gebeliğin ilk üç ayı dışında günde iki fincanı geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.
  5. Şeker oranı yüksek olan gıdalar: Pastalar ,börekler, çörekler ,beyaz un ve rafine karbonhidrat içeren hiçbir ürün size ve bebeğinize fayda sağlamaz, tam tersi doğum sonrası vermek için çaba göstereceğiniz fazla kilolara sebep olur.
  6. Aşırı tuzlu yiyecekler: Fazla miktarda sodyum alımı gebelikte yüksek tansiyon ve ödeme yol açabileceğinden dolayı önerilmez.
  7. Her türlü sakatat ve çiğ balıklar: Sakatatlar bakteriye açık yiyeceklerdir. Karaciğer, kokoreç, beyin gibi sakatatları kesinlikle tüketmemelisiniz. Kabuklu deniz ürünleri; midye, istiridye, karides, suşi önerilmeyen besinler listesindedir.
  8. Cips ve kızartmalar: Herkes için olduğu kadar gebeler içinde zararlı olan kızartmalardan uzak durmalısınız.
  9. Yıkanmamış ürünler: Çiğ sebze ve meyve tüketmek sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezidir. Fakat iyi yıkanmış olmalarına dikkat etmelisiniz.
  10. Alkollü içecekler: Alkol gebelikte bebeğin gelişimine direkt etki göstererek, doğumsal sakatlıklara sebep olabilir. Bundan dolayı da kesinlikle yasaktır.

gebelikte yenmemesi gerekenler