Egzersiz sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır ve gebelikte de belli kurallara dikkat ederek egzersiz yapılabilir. Gebelikte yapılan egzersiz anne adayının dolaşım ve solunum sistemini daha iyi çalıştırdığı gibi duygusal açıdan da daha iyi hissetmesine katkıda bulunur.
Fiziksel olarak aktif olan gebelerin daha kolay doğum yaptıklarına dair birçok kanıt vardır. Gebelikte yapılan düzenli egzersiz doğum sonrası annenin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olmaktadır.
Gebelikte uygulanabilecek egzersiz türleri ve şiddeti kişiden kişiye göre değişmektedir. Doktorunuz yasaklamadığı sürece kendinize uygun bir egzersiz seçip düzenli uygulayabilirsiniz.
Egzersiz öncesi mutlaka ısınmalı, bitiminde ise germe ve soğuma hareketleri yapmalısınız.
Eğer gebelik öncesi aktif spor yapmıyorsanız egzersiz sürenizi yavaş yavaş arttırmalısınız.
Egzersiz sırasında vücut ısınız ve nabzınız çok artarsa ara vermelisiniz. Şöyle ki egzersiz esnasında normal bir şekilde konuşmaya devam edemiyorsanız, konuşurken nefes nefese kalıyorsanız vücudunuz zorlanıyordur. Bu durumda egzersiz ritmini düşürmeniz gerekir
16.haftadan sonra sırtüstü uzanarak egzersiz yapmamalısınız.
Yatar pozisyondan ayağa kalkma esnasında yavaş hareket etmelisiniz, ani hareketle tansiyonunuz düşebilir ve istenmeyen yaralanmalara yol açabilir.
Egzersiz sırasında mola vermeyi ve bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
Gebelikte vücudun tüm eklemlerinde esneklik ve gevşeme artar. Egzersiz yaparken eklemlerinizi aşırı zorlamamaya dikkat etmelisiniz ve ani hareketlerden kaçınmalısınız.
Karın bölgesine direkt temas alacak egzersizleri (kickboks, squash vb) ve düşme riski yüksek egzersizleri (paten kayma, at binme, bisiklet sürme vb ) tercih etmemelisiniz.