Kızlık zarı, vajina girişinde bulunan ve zara benzeyen, ince bir dokudur. Kızlık zarının kalınlığı ve biçimi kişiden kişiye değişmektedir. Bu dokunun esas görevi, kadın üreme sistemini bakterilerden korumaktır. Birçok toplumda, kızlık zarı bâkireliğin sembolüdür. Bu nedenle kadınlar evlenene kadar kızlık zarının hasar görmemesini tercih ederler. Hasar gören kızlık zarı ise, tercihe bağlı olarak, dikilebilir. “Kızlık zarı dikimi” (hymenoplasti) dediğimiz bu işlem hem geçici hem de kalıcı olarak yapılabilir.
Kişiler arası kızlık zarı yapısındaki farklılıklar nedeniyle bazen kızlık zarından hiç kanama olmayabilir. Kızlık zarının şekli, damarsal yapısı, kalınlığı, elastikiyeti veya ilk cinsel birlikteliğin şekli bu kanama miktarını belirler. İlk cinsel ilişkide her kadında kızlık zarı kanayacaktır’ diye bir genelleme yapılamaz.
Kenar yüksekliği çok fazla olmayan kızlık zarı türleri esnek zar olarak bilinir. Esnek yapıda kızlık zarı, ilk cinsel birleşme sırasında genişleyerek kanama olmayabilir veya kanama çok az olmaktadır.
Kalın kenarlı ve damarsal yapısı çok fazla olan kızlık zarı ise cinsel birleşme zor olabilir ve kanama miktarı normalde fazla olarak, doktor kontrolüne ihtiyaç duyulabilir. Bu nadir görülen bir durumdur.
Kızlık zarı yırtıldığında, hafif şiddetli bir kanama olur. Bu kanama bazı kadınlarda sadece lekelenme şeklinde bazı kadınlarda ise birkaç gün kanama şeklinde olabilir. Kızlık zarının yapısına bağlı olarak bazı kadınlarda kanama olmayabilir.Bu nedenle kızlık zarının yırtıldığını anlamanın en kesin yolu kızlık zarı muayenesidir.
Kızlık zarı muayene edilirken, vajina dudakları yanlara ayrılır eğer kızlık zarı yırtılmışsa ve kişi kızlık zarını yeniden diktirmek istiyorsa, kızlık zarı dikimi yapılabilir. Kızlık zarı dikimi; geçici kızlık zarı dikimi ve kalıcı kızlık zarı dikimi olmak üzere iki farklı yöntemle yapılabilir.
kızlık zarı dikimi yapıldıktan kısa bir süre sonra yeniden cinsel ilişkiye girecek kişilere yapılır. Geçici kızlık dikiminin amacı, zarın tamamen dikilmeden, ilk cinsel ilişkide yeniden kanayacak hâle getirilmesidir. Planlanan cinsel ilişkiden yaklaşık 1 – 7 gün öncesinde yapılması gerekir. Geçici kızlık zarı en fazla 1 hafta dayanır. 1 hafta sonundaki cinsel birlikteliklerde, kanama olmayacaktır.
Yakın zamanda evlilik düşüncesi olmayan veya çok uzun bir süre sonrasında evliliği (cinselliği) düşünecek olan kişilerde yapılmaktadır. En çok flep yöntemi kullanılmaktadır. Flep yönteminde uygulanan işlem vajina alt duvardan çıkarılan doku parçasının vajina yan duvarına dikilmesi işlemidir.
Böylelikle vajinal giriş daralmakta ve cinsel penetrasyon sırasında asılı bulunan doku parçasının delinmesi kızlık zarının yırtılması ile eşdeğer bir durum oluşturarak kan gelmesi sağlanmaktadır.
Kalıcı kızlık zarı dikiminden sonra 2 – 5 gün kadar lekelenme tarzında kanamalar görülebilir. Ancak ağrı ve kanama şikâyetleri yoğunlaşırsa, mutlaka yeniden doktora görünmek gerekir.