• Online Randevu
  • 0532 135 22 78
  • 0546 868 78 78
  • [email protected]
  • EnglishTurkish

Vajina daraltma (Vajinoplasti)

Vajina daraltma (Vajinoplasti)

Vajina daraltma (Vajinoplasti) ya da sıkılaştırma işlemi genişleyen veya sarkan vajinanın toparlanarak hissedilen genişliğin ortadan kaldırılmasıdır.

Vajinal genişleme ve sarkmalar sıklıkla vajinadaki bağ dokusu zayıflıklarına veya fasya yırtılmalarına bağlı olarak oluşur. Kollajen üretiminde azalma vajinal genişlemenin en önemli nedenlerindendir. Zor doğumlar, östrojen hormon eksikliği, menapoz, yaşlılık, sigara kullanmak, gebelik ve kollajen doku hastalıkları vajinada genişlemeye yol açan sebeplerden sayılabilir.

Genişleyen bir vajinada penis vajinayı yeteri kadar dolduramaz ve dolayısıyla iki taraf açısından his kaybı gelişebilir. Sadece vajinal genişleme de olabilirken bazen bu duruma yukarıdan idrar kesesinin dışarı sarkması (sistosel), rahmin dışarı sarkması (uterin desensus) ve ya alt/arka taraftan barsak kısmının (rektum) vajina içerisinden dışarı doğru sarkması (rektosel) de eşlik edebilir. Bu durumda en iyi ve etkili sonucu alabilmek için hepsinin aynı esnada düzetilmesi gerekmektedir.

Vajina genişlemesine bağlı, cinsel ilişkide hissizlik, hiç orgazm olamama veya zor orgazm olma gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Vajinadan Gaz Kaçırma (Vajinal Rüzgar, Flatus Vaginalis, Queef)

Vajinadan cinsel ilişki sırasında gaz çıkarma ve ses gelmesi “Flatus vaginalis” olarak bilinen bir durumdur. Bu durumda eşten utanma, çekinme gibi psikolojik durumlar, ilişkiye odaklanamama durumu ortaya çıkabilmektedir. Problem zaman içerisinde büyüyerek bir cinsel isteksizlik sorununa da dönüşebilmektedir.

Genelde sorun vajinadaki genişliğe ve aşırı ıslanmaya bağlıdır. Vajinadan ses ve hava gelmesi ağır yük kaldırma, egzersiz yapma, koşma gibi fiziksel aktiviteler sırasında da görülebilmektedir.

Doktora vajinal genişleme hissi, penisi hissedememe ve orgazma ulaşmada güçlük gibi şikayetler nedeni ile vajinoplasti operasyonu olmak için başvuran pek çok hastanın jinekolojik muayenelerinde; herhangi bir organ sarkması olmadığı halde, zaman içinde edinilmiş vajinal kas güçsüzlüğü, ruga (vajina içi katlantıların azlığı) azlığı, vajinal giriş genişliği gibi bulgular saptanır.

Vajina içindeki pütürü akordiyon gibi olan kıvrımlara ruga denir. Penisin daha sıkı davranmasında önemli görevi vardır. Vajinal doğum, yaşlanma, menopoz rugaların bu pütürlü tırtıklı yapısının azalmasına ve bu özelliğini kaybetmesine neden olur. Vajina daha düz hale gelir ve duyarlılığı azalır. Tedavisinde Lazer, radyofrekans gibi yöntemlerle vajina iç dokusunun yenilenmesi, egzersizlerle kasların güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Vajinada oluşan genişlik yüzünden vajina içine hava girmesine bağlı gaz kaçırma, flora bozulmasına bağlı sık vajinal enfeksiyonlar, cinsel ilişkide hissedememe ve estetik yönden hoş olmayan görünüm hastaların en sık şikayetleri arasındadır. Genellikle doğum sonrası ortaya çıkan vajinal açıklık (gaping) sorunu en çok vajinal kasların gevşekliğine bağlı olarak oluşur.Vajinada oluşan açıklık tedavisinde vajinoplastiye ek olarak perineoplasti (perine onarımı) operasyonu da yapılır.

Vajinadan gaz kaçırma tedavisi nedir?

En çok vajina daraltma ameliyatları uygulanmaktadır. Böylelikle vajinanın genişlik sorunu giderilerek partnerlerin cinsel ilişkide aldığı haz da arttırılmaktadır.

Cerrahi olmayan yöntemlerden; vajinal lazer, radyofrekans gibi enerji bazlı tedaviler de uygulanabilmektedir. Bu tedavilerdeki başarı oranı da oldukça yüksektir; ancak etkinliği ameliyatla daraltma kadar etkin değildir ve belli zaman aralıkları ile aynı tedavinin tekrarlanması gerekmektedir.

vajina daraltma istanbul

Vajina daraltma ameliyatı gerekli mi, nasıl anlarım?

Cinsel ilişki sırasında his kaybı, bollaşma ve genişleme, orgazma ulaşmada güçlük, eskiye göre cinsel ilişkideki hazzın azalması, hiç orgazm olamama, vajinadaki duyarlılığın azalması şikayetleri vajinada genişleme, bollaşma olduğunun belirtisidir. Bu şikayetleri olanların, kadın doğum uzmanına detaylı muayene olarak cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemlerden hangisi uygun planlama yapılır.

Vajinoplasti normal doğuma engel midir?

Vajinoplasti ameliyatları kişinin daha sonra normal doğum yapmasına engel bir durum teşkil etmez. Daha önceden cerrahi yolla veya lazerle vajinal daraltma yaptıran kadınlar rahatlıkla normal yolla doğum yapabilirler. Ancak daha sonra yapılan normal doğum sonucunda vajina yeniden genişleyecektir. Bu nedenle vajinoplasti yapılmış hastalara ileride doğum şekli olarak daha sıklıkla sezaryen ameliyatları önerilmektedir. Veya tüm doğumlarını tamamladıktan sonra bu tür operasyonu tercih etmelerini önermekteyiz.

Vajina daraltma olmuş bir kadında, vajina tekrar genişleyebilir mi?

Normal doğum yapmadıkça vajina yeniden genişlemez. Yaşa bağlı vajina genişlemesi olabilir ama düşük bir ihtimaldir. Vajina daraltma ameliyatı sonrası sonuçlar kalıcıdır. Bağ dokusu kötü olanlar kolajeni koruyucu tedbirler alınmazsa (sigara, alkol, kötü beslenme alışkanlıklarının devam ettirilmesi gibi) zamanla genişleme tekrar ortaya çıkacaktır.

Vajina daraltmada lazer mi cerrahi ameliyat mı önerilir?

Vajinal lazer pek çok alanda başarılı sonuçlara sahip olmakla birlikte söz konusu “vajinal daralma” olduğunda cerrahiye oranla daha az bir daralma sağlamaktadır. Özellikle vajinal doğumlara bağlı doku hasarı olan ve orta-ileri seviyede vajinal genişlemesi olan hastalar için ilk tercih her zaman için vajinoplasti operasyonudur. Ancak her hasta için de cerrahi yönteme gerek duyulmamaktadır.

Vajinoplasti operasyonu tek bir sefer yapılmakta ve ömür boyu etkili olmakta iken vajinal lazer hastanın dokularına bağlı olarak ilk 2-3 seans tamamlandıktan sonra yıllar içinde tekrarlanabilir. Bazı hastalarda ise cerrahi ile lazeri birlikte de kullanabilmekteyiz. Vajinoplasti sonrası doku iyileşmesi gerçekleşen hastaya, idrar kaçırmasına veya cinsel hazzı arttırmaya yönelik vajinal lazer uygulaması da yapılabilmektedir.