Normal şartlar altında bir kadının adet döngüsü ortalama 28 gün sürer ancak bu döngü 21-35 gün arasında farklılık gösterebilir. Adetleri düzenli olan bir kadında her ay bir tane yumurta seçilerek olgunlaşır ve yumurtalıktan karın boşluğuna atılır. Bu durum yumurtlama olarak tanımlanır. Yumurtalıktan atılan olgun yumurta tüpler tarafından alınır ve rahme iletilir. Burada spermle karşılaşırsa döllenme olur ve gebelik oluşur. Eğer gebelik oluşmazsa rahim içi tabaka dökülür ve adet kanaması dediğimiz döngünün başına dönülür.
Yumurtlama zamanı gebe kalabileceğiniz dönem olduğu için gebelik planınız varsa bu dönemde korunmasız ilişkiye girmeli yoksa bu dönemde ilişkiden kaçınmalısınız. Yumurtlama gününde ilişkiye girmiş olsanız bile gebe kalabilme olasılığınız ortalama %15 dir. Bu bağlamda gebe kalamadığınızda stres yapmamak gerekir. Bu oran bir yıl içinde %85 ‘e çıkar geri kalan %15 lik bir kesim için ileri tetkikler yapılmalıdır.
Düzenli adet gören bir kadında bir sonraki adet başlangıç gününden 14 gün geriye saydığınızda yumurtlama gününü hesaplayabilirsiniz. Adetin ikinci dönemi yani yumurtlama ile adet başlangıcı arasındaki luteal faz süresi sabit olup 14 gündür. Adetleri düzenli olmayan kadınlarda ise ultrason ile yumurta takibi yaparak yumurtlama (ovulasyon) zamanını belirleyebiliriz. Bunun dışında bazal vücut sıcaklığı yöntemi, servikal mukus yöntemi, eczanelerde satılan LH kit testleriyle de yumurtlama döneminizi takip edebilirsiniz.
Yumurtlama ile vücutta progesteron hormonu salınımı artar ve bu hormon vücut sıcaklığını arttırır. Her sabah bir termometre ile koltuk altınızdan ölçtüğünüz vücut sıcaklığınızı kaydederek döngünüzün orta döneminden sonra vücut sıcaklığınızın ortalama 1 santigrat derece daha yüksek seyrettiğini göreceksiniz. Artışı saptadığınız gün veya birkaç gün öncesini yumurtlama günü olarak hesaplayabilirsiniz.
Rahim ağzında bulunan akıntı adet döngüsündeki hormonal değişimlere bağlı olarak değişir. Doğurganlığın en verimli olduğu zamanlarda mukus yumurta akı gibi ince, kaygan, esnek ve berraktır. Diğer zamanlarda ise daha yapışkan, kalın bir tıkaç halini alır.
LH hormonu yumurtlama gerçekleşmeden yaklaşık 36 saat önce kanda yükselir ve yumurtanın olgunlaşmasını sağlar. İdrarla atılan bu hormonu eczanede satılan LH kitleri ile sabah idrarında tespit ederek yumurtlamanın birkaç gün içinde olacağını anlayabilirsiniz.